En fallolycka med dödlig utgång inträffade i början av oktober på ett projekt där vårt fallskydd används.
Produktkombination har varit Takfotsfäste och Räckesnät 2,6. Det är en lösning vi är trygga med, den är väl testad och dokumenterad samt ingår i den övergripande systemcertifiering som granskats av RISE. Det är inte våra egna montörer som har monterat på detta projekt.
Vi har inspekterat området där olyckan skedde och vi bistår alla inblandade parter i deras respektive utredningar, med information och bedömningar samt uppföljande tester och analyser. Vi har själva upprättat en egen tillbudsrapport i ärendet och kommer att arbeta för att identifiera rotorsaker till hur situationen har kunnat uppstå.
Det vi vet än så länge är följande:
- En person har fallit i samband med ett takarbete och glidit en lång sträcka på en hal yta i 20 graders vinkel innan han kommit i kontakt med skyddet.
- Kombinationen av låg friktion och tillräckligt stor lutning har tyvärr inneburit att personen först träffat skyddet men sedan glidit ut mellan fotlisten och taket.
- Fallskyddet som är monterat har testats både internt och externt, samt har granskats och bedömts av ett ackrediterat laboratorium (RISE) för uppfyllelse av designkraven i EN13374.
- Räckesnäten var monterade på rätt sida om stolpen men var felvända.
Den standard som vi och övriga i branschen följer är EN 13374, som beskriver hur man ska designa och testa temporära skyddsräckessystem. I den standarden delas fallsituationer in i tre klasser: A, B och C, utifrån lutningar på arbetsyta och fallhöjd. Något förenklat kan man säga att ett fallskydd för klass A och B är designat och testat för att klara den belastning som blir när någon stödjer sig mot eller snubblar och ramlar in i fallskyddet med låga dynamiska påfrestningar, medan klass C även tar hänsyn till att någon kan glida utför en yta med hög lutning och träffa fallskyddet i hög fart.
I det här fallet har taklutningen inneburit att ett fallskydd enligt klass B uppfyller standardens alla krav, men att situationen som uppstått mer liknat en klass C-situation. Trots att alla designkrav är uppfyllda visar händelsen hur viktigt det är att utföra ordentliga riskanalyser och att jobba med förebyggande metoder på varje enskild arbetsplats, som att till exempel ta hänsyn till friktionen i underlaget likväl som att titta på fallhöjd och lutningar.
Våra tankar går till den förolyckade och dennes familj samt övriga anhöriga och kollegor.