2020-11-02 GULA FALLSKYDD I KIRUNAS NYA STADSKÄRNA

I Kiruna pågår just nu en mängd olika byggprojekt i den nya stadskärnan som är under uppbyggnad tre kilometer öster om dagens centrum. Ett av projekten är Kunskapsstaden, där entreprenören Hent valt att använda fallskydd från SafetyRespect.

Eftersom LKAB:s gruva underminerar marken under Kirunas samhälle flyttas stora delar av centralorten. I det nya stadscentrumet pågår just nu en intensiv aktivitet. Ett av byggprojekten är Kunskapsstaden – en byggnad med plats för gymnasieskola, kulturskola och lärcentrum för vuxna. Hit levererar SafetyRespect fallskydd: Stolpfot, Stolpe 1,3 och Räckesnät till valvkanterna, samt produkter från vårt Flexsystem till taket.

– SafetyRespect har ett bredare utbud av produkter nu än vad man hade i starten – nu finns de lösningar som behövs för att vi ska få ett fullgott fallskydd, säger projektledaren Adam Koller på Hent, och fortsätter:
– Det, tillsammans med att priset var rätt och att vi får den service och kvalitet vi förväntar oss i ett projekt som detta, gjorde att vi valde SafetyRespect till Kunskapsstaden.

Väggarna på huset består av betong med träfasader. Det innebär att det har krävts lite anpassningar för att få hylsor på plats till Flexsystemet, som ska ge fallskydd under takarbetet. Eftersom vår fallskyddsrådgivare har varit med sedan projekteringen har vi kunnat ha en dialog med både väggleverantören och entreprenören Hent, för att göra alla nödvändiga anpassningar av väggarna. Väggarna har redan i fabriken kunnat förstärkas där det behövts för att det ska gå snabbt och enkelt att montera fallskyddet när väggarna är på plats.

– Just nu är vi i början av projektet och har bara hunnit montera ungefär 150 m av de två kilometer fallskydd som vi ska ha på hdf-bjälklaget. Längre fram i projektet kommer vi att montera fallskydd även för tak i de förprojekterade hylsorna i väggarna. Det har gått bra tidigare, så vi räknar med att det ska gå bra den här gången också, avslutar Adam Koller.